در سه ماهه اخیر از خیابان والاستریت گرفته تا کوچهپسکوچههای سرزمین آفتاب تابان و همچنین قلب اروپا بر چهره معترضان ماسکی خندان نشسته ...در سه ماهه اخیر از خیابان والاستریت گرفته تا کوچهپسکوچههای سرزمین آفتاب تابان و همچنین قلب اروپا بر چهره معترضان ماسکی خندان نشسته که خیلیها نمیدانند این ماسک برگرفته از شخصیت یکی از معروفترین کتابهای کمدی جهان است؛ چهرهای زرد رنگ با لبخندی که بیشتر به یک پوزخند تلخ شباهت دارد، پشت ماسکی که جدا از پوشاندن چهره معترضان والاستریت تاکنون بر چهره چند نفر از شخصیتهای مشهور جهان نیز نشسته و جنبه رسمی پیدا کرده چه کسی ایستاده است.
هفته پیش استفاده از ماسک «وی» (V) به عنوان نمادی از احساسات مشترک مردمی در حالی شکل رسمیتری به خود گرفت که «شپرد فیری» طراح پوستر و گرافیست مشهور امریکایی که عنوان مرد برتر سال 2008 امریکا را از آن خود کرده بود، پس از مدتها طرح معروف «امید» خود را که تصویری از باراک اوباما بود، تغییر داد و به جایش یک معترض را با ماسک «وی» بر چهرهاش به تصویر کشید. ماسک پلاستیکی که هزاران نفر از معترضان نظام سرمایهداری در جهان بر چهره میزنند برگرفته از فیلم «وی برای انتقام» محصول سال 2006 میلادی به نویسندگی آلن مور است. این ماسک تا کنون در بسترهای مختلف، وجه اشتراک اعتراضات مردمی نیویورک، مسکو، «ریو» و رم و نیز آتن و اعتراضات در خارج از محل کنفرانس اجلاس «جی 20» و «جی 8» در لندن و لاکویلا در سال 2009 میلادی بوده است.
روزنامه گاردین در گفتوگویی تلفنی با آلن مور برای رمزگشایی این ماسک و نقشش در اعتراضات والاستریت مینویسد: «برای آلن مور گذر یکی از شخصیتهای کتابش از دنیای کاغذ به دنیای واقعیت چیز چندان عجیبی نیست. کمیک استریپهایی که به قلم او در دهه 80 و 90 میلادی جان گرفت وارد هالیوود شده و نتیجهاش ساخت آثاری بود که هم از دم تیغ منتقدان گذشت و هم قابل تمجید بود. تا کنون مدلها و نقشهای روی تیشرتها، مدالها و حتی بسیاری از شعارهای اعتراضآمیز در امریکا همه از دل شخصیتها و عناوین آثاری چون «مراقبان» و «جهنمی» آلن مور بیرون آمده است. از نظر مور 58 ساله دلیل این اتفاق نزدیک بودن او و آثارش به واقعیت است چنانچه بعضی از داستانهای او به دنیای مادی نفوذ کرده است.» اما این بار شخصیت داستانی مور به شکل دیگری وارد دنیای واقعیت شد، ماسک شخصیت داستانی او به شکل اجتنابناپذیری در اعتراضات سرتاسر جهان روی چهره معترضان قرار گرفت و تأثیرگذاری این چنینی یک شخصیت داستانی بر فعالیتهای سیاسی سرتاسر جهان در نوع خود بینظیر بود. همه این ماجراها به مور باز میگردد؛ شخصیتی خاص با موهای مجعد خاکستری و ریش بلند که زندگی ساده را به زندگی اینترنتی ترجیح میدهد و بهخاطر انزجار از سیگنالهای دیجیتالی که زندگی انسانها را اشغال کرده است در محل زندگی خود در نرسامپتون، حتی از تلویزیون هم استفاده نمیکند. او از اینکه ماحصل هنر قلمش به چنین نماد برجستهای در اعتراضات مردمی تبدیل شده خوشحال و خرسند به نظر میرسد. اما مرد پشت نقاب کیست؟
بر اساس گزارش گاردین، «وی برای انتقام» داستانی است که آینده انگلستان را در زیر پاهای یک دیکتاتوری روایت میکند، البته این داستان در سال 1982 نوشته شده و داستان آلن مور درست دو دهه بعد یعنی در سال 1997 میلادی اتفاق میافتد. این داستان 38 فصل دارد که عنوان هر فصل با حرف «V» آغاز میشود. مردم در این داستان افسردهاند و برای حل مشکلات کمتر به کمک یکدیگر میآیند. در این بین شخصیتی به نام «وی» که پیشینه چندان واضحی ندارد، وارد داستان میشود و با پوشیدن دائمی ماسکی مردم شهر را علیه رژیم دیکتاتوری میشوراند؛ پوست سفید، گونههای گلگون و ریش مدادی و چشمانی نیمه باز و در نهایت پوزخندی مرموز که در کنار سلطه دیکتاتوری و عذاب مردم تحت این سلطه احتمالاً برای همه آشناست و اما وی شخصیتی است که آمده مردم را برای مخالفت با زندگی تحت سلطه دیکتاتوری تهییج کند.
مور میگوید: «امروز معترضان وال استریت، «ما 99 درصد هستیم» را شعار خود قرار دادهاند تا نارضایتیشان از کنترل بیش از حد یک درصد جمعیت ثروتمند امریکا را بر این کشور نشان دهند و حسابش را بکنید که وقتی دریایی از ماسکهای «وی» را در خیابان میبینید اینطور به نظر میرسد که این معترضان همه از یک ارگانیسم واحد هستند. این به خودی خود به آنها قدرت میدهد و علت استفاده معترضان از این ماسک همین است.» لبخند ماسک «وی» فراموشناشدنی است. شخصیت داستانی «وی» برای انتقام» که حدوداً 30 سال پیش به دست آلن مور خلق شد، امروز از قلمرو داستان فرار کرده و وارد واقعیت شده است تا نشان دهد که چگونه شخصیتهای دنیای هنر و ادب بر واقعیات دنیای سیاسی تأثیر گذارند. همانطور که «وی» مردم را برای مبارزه علیه دیکتاتوری تهییج میکرد این ماسک نیز امروز روایتگر انسجام و تهییج عمومی برای مخالفت با نظام سرمایهداری شده که بر 99 درصد از مردم امریکا سایه افکنده است. چرایی استفاده از این نقاب در جنبش اعتراضی و مردمی در کشورهای غربی مشخص شده است؛ مردمی که از فساد و ظلم سیاستمدارانشان و اقتصاد ضعیفکش سرمایهداری به تنگ آمدهاند. معترضان مصممی که از هر نمادی برای رساندن پیامشان استفاد میکنند. قطعاً این نقاب معترضان هم برای سیاستمداران یک پیام دارد. همان پیامی که صاحب نقاب در فیلم میگوید: «پشت این نقاب چیزی بیش از جسم است. پشت این نقاب یک آرمان است و آرمانها ضدگلوله هستند.»
منبع:جوان آنلاین
ان الذین آمنواوعملواالصالحات سیجعل لهم والرحمن ودا... هماناآنان که ایمان آوردندوعمل صالح انجام دادندخداوندرحمان آنهارامحبوب می گرداند
بازدید دیروز : 141
کل بازدید : 182670
کل یاداشته ها : 356