قیام عاشورا، مهمترین حادثه در تاریخ تشیع است بهگونهای که صورت و سیرت شیعه را دگرگون کرد و به آن پشتوانه حماسی و عاطفی داد و تشیع را به مذهب حماسه و خون مبدل نمود. یکی از مورخان میگوید: تشیع پس از رویداد عاشورا با خون شیعه آمیخت و در ژرفای جانهایشان جوشش زد و اعتقادی راسخ در درونشان پدید آورد.
بنابراین کربلا و شهادت، برای شیعه از قالب لفظ و مکان خاص به یک مفهوم مقدس و ایجادکننده حماسهها در طول تاریخ تبدیل شده است. حماسه عاشورا در طولتاریخ، سرمشقی برای تشکیل حکومت مبارزه با ظلم بوده است. در تاریخ معاصر ما نیز امام حسین(ع)، کربلا و شهادت، نقش الهامبخش خود را به خوبی ایفا کرده است. در انقلاب اسلامی ایران که بیشک بزرگترین حادثه قرن است، نقش حماسه کربلا کاملاً واضح است.
اینکه یک ملت، تنها و مظلوم در مقابل شرق و غرب با آن همه سلاحهای مادی و تبلیغات گسترده بایستد و به همه «نه» بگوید و با آنهمه سختیها مقاومت کند، هیچ توجیهی جز الهامگرفتن از حماسه عاشورا ندارد. در دوران انقلاب شعارهای راهپیمایی و تظاهرات، پیامهای امام، مقاومت مردم و... سخنرانی امام در عاشورای 42 و قیام قم، نتیجه عاشورا بود. امام بارها فرموده بودند که ما هرچه داریم از امام حسین(ع) است.
امامخمینی در پیامی به مناسبت قیام قم مینویسد: «ماهی که خون بر شمشیر پیروز شد...ماهی که به نسلها در طول تاریخ راه پیروزی بر سر نیزه را آموخت، ماهی که شکست ابرقدرتها را در مقابل کلمه حق به اثبات رساند. اکنون که ماه محرم چون شمشیر الهی در دست سربازان اسلام و روحانیون معظم و خطبای محترم و شیعیان عالیمقام سیدالشهدا است باید حد اعلای استفاده از آن را بنمایند».
پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام در سخنرانی محرم سال58 لزوم پایبندی به همان شعائر را یادآور شده فرمودند: «همان سینه زنیها، همان نوحه خوانیها، همان رمز پیروزی است در سرتاسر کشور مجلس روضه باشد».
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با تحمیل جنگ به ایران، ابرقدرتها در مقابل این ملت مظلوم قرار گرفتند، ولی در زمان دفاع مقدس نیز حضور حماسی عاشورا در روحیه مردم و رزمندگان و صبر و تحمل گرفتاریها در زمان جنگ و بعد از آن نیز از دیدنیها و شنیدنیها است. مقاومت عده معدودی در خرمشهر با یاد و نام امامحسین(ع) و عملیاتهای رزمندگان با نام و رمز یاحسین و عاشورا و کربلا -زیارتهای عاشورای رزمندگان - بازوبندها و پیشانی بندها و نوشتههای روی آن و حتی رنگ انتخابی آن، مقاومت خانواده شهدا و صبر و تحمل آنها، بردباری جانبازان با یاد امام حسین و اباالفضلالعباس و مقاومت آزادگان در سختترین شرایط، همه و همهنشانگر تأثیر عظیم این حماسه بزرگ در وجود شیعه است. در این نوشته تأثیر حماسهحسینی را در لحظات مختلف دفاع مقدس بررسی خواهیم کرد.
1 - تأثیر حماسه عاشورا بر پیامها و سخنرانیهای امام(ره) در رابطه باجنگ و رزمندگان
امام خمینی در پیامهای خود به مناسبتهای مختلف بهویژه سالگرد جنگتحمیلی و پیروزی انقلاب اسلامی سعی میکردند روحیه شهادتطلبی و اقتدا به راه امام حسین را در مردم و رزمندگان زنده نگهدارند.
امام خمینی در پیامهای خود شهدای جنگ تحمیلی را در کنار شهدای کربلا قرار میدادند و این نشان از تأثیر حماسه عظیم عاشورا بر امام بود، امام در نامهای خطاب بهفرزند یک شهید میفرماید:
«خداوند تعالی همه شهدای اسلام مخصوصاً شهید شما را با شهدای کربلا محشور فرماید».
یکی از تحولات زمان جنگ، حرکت عظیم رزمندگان به سوی جبههها بود، یکی از اینها حرکت کاروانهای کربلا بود که چه شوقعظیمی در مردم و حتی امام خمینی (ره) ایجاد کرده بود؛ بهطوری که امام در آن زمان در پیامهای مختلف بارها این کلمه را بهکار میبرند که تأثیر این کلمات حماسی را بر امام و در نتیجه بر مردم و رزمندگان از خود نشان میدهد.
امام در پیامی بهمناسبت سقوط هواپیمای مسافربری در سال64 توسط عراق میفرمایند: «مگر ما و شما هر روز شاهد این کاروانهای کربلا نیستیم که با شور و شوق و عشق و عطش به پیشباز شهادت میروند...خداوند به رزمندگان جبههها این راهیان کربلا پیروزی نهایی عنایت فرماید».
همچنین در پیامی به سمینار «لبیک یاامام» میفرماید: «خداوندا، به ارتشیان، سپاهیان وبسیجیان و راهیان کربلا این رزمندگان خالص و عارف ما در مصاف با دشمنان خود موفقیت عنایت فرما».
و نتیجه همین کاروانهای کربلا، عملیات عظیم والفجر هشت و تصرف فاو (بزرگترین ضربه نظامی به دشمن) بود.
امام در پایان جنگ پس از قبول قطعنامه، پیام مظلومانه و مهمی به مناسبت سالگرد کشتار حجاج بیتا... الحرام و قبول قطعنامه صادر فرمودند. در آن زمان درحالیکه ناامیدی به سبب حوادث ناگوار سال 67 مردم را فراگرفته و مناطق مختلفی بهدست عراق افتاده بود، متجاوزین مغرورانه فریاد پیروزی سر میدادند؛ اما این پیام حماسی چنان آرامشی به مردم و رزمندگان داد که هیچچیز جای آنرا نمیگرفت. اصل این پیام برگرفته از حماسه عاشورا و پیامهای حادثه کربلا بود. شکست در مقابلعمل به تکلیف معنا ندارد؛ همانگونه که برای امام حسین معنا نداشت. قسمتهایی ازاین پیام نشاط بخش و حماسه آفرین:
«خوشا به حال مجاهدان، خوشا به حال وارثان حسین(ع)، آمریکا باید بداند که شهادت در راه خدا مسألهای نیست که بشود با پیروزی یا شکست در صحنههای نبرد مقایسه کرد، مقام شهادت خود اوج بندگی و سیر و سلوک در عالم معنویت است... ما میگوییم: تا شرک و کفر هست مبارزه هست و تا مبارزه هست ما هستیم....»
میبینیم که شهادت و کربلا و امام حسین، مایه اصلی پیامهای امام و بخصوصپیامهایی است که در لحظات حساس باعث حفظ روحیه ایثارگری و شهادتطلبی مردم و رزمندگان میشد.
2 - تأثیر حماسه عاشورا بر روحیه رزمندگان در سالهای دفاع مقدس
یکی از بزرگترین عملیاتهای رزمندگان در طول جنگ تحمیلی، عملیات خیبر بود که در منطقه هورالهویزه با وسعت عمل بسیار زیاد اجرا شد. بهسبب آبی - خاکیبودن منطقه، جنگیدن و حفظ موقعیت بسیار مشکل بود. یکی از محورهای عملیاتی این منطقه، طلائیه بود. تمرکز آتش دشمن در طلائیه که زمینی محدود است بسیار زیاد بود، از دستدادن این منطقه، منجر به از بین رفتن تمام زحمات در این عملیات میشد. فرماندهی این قسمت به شهید حاج حسین خرازی سپرده شد، او تمام نیروهای تحتامر را جمع کرده میگوید: «امشب شب عاشورا است، امام دستور دادهاند در طلائیه عمل کنیم، ما با تمام توان لشکر به دشمن خواهیم زد، هرکس میتواند بماند و هرکس نمیتواند آزاد است برود».
آتش فوقالعاده دشمن در آن منطقه بهقدری زیاد بود که شهید حجت الاسلام میثمی میگوید: «هرکس در طلائیه ایستاد اگر در کربلا هم بود میایستاد». و بالاخره مقاومت رزمندگان باعث حفظ این منطقه شد.
در اینجا جملهای از سردار بزرگ جنگ تحمیلی، دکتر چمران، میآوریم که او نیز امام حسین را راهنما و الگوی خود میداند: «من پیشاپیش شما پرچم شهادت را به دوش میکشم و هرکس به راه حسین معتقد است میتواند مرا دنبال کند...و آن قدر خواهیم جنگید تا به افتخار شهادت نایلشویم».
سخنرانیهای امام و مسؤولان، زیارتهای عاشورا در جبهه، عزاداریها برای امامحسین در سنگر، همه و همه در تقویت روحیه رزمندگان بسیار مؤثر بود.
بازوبند و پیشانی بندهای رزمندگان و نوشتههای روی آنها که همه و همه الهامگرفته از حماسه عاشورا و امام حسین و اباالفضلالعباس بود، نشان از تأثیر عمیق نهضت امام حسین بر رزمندگان دارد.
ان الذین آمنواوعملواالصالحات سیجعل لهم والرحمن ودا... هماناآنان که ایمان آوردندوعمل صالح انجام دادندخداوندرحمان آنهارامحبوب می گرداند
بازدید دیروز : 169
کل بازدید : 183069
کل یاداشته ها : 356